Missförstå mig inte – gott ledarskap är essentiellt för en välfungerande verksamhet. Dock vill jag hävda att vi har mycket välutbildade och duktiga chefer överlag. Problem i verksamheter idag handlar snarare om förutsättningarna för ledarskapet – mer än ledarskapet i sig.
Brist på helhetstänkande, övertro på kontroll, suboptimeringar och bristande strategiskt tänkande i organiseringen är ofta det som skapar brister både i kvalitet, resultat och resurshantering. Det är dags att våga se att summan är mycket mer än delarna i en verksamhet och att man som ledning måste våga prioritera om. Man skapar inte bättre kvalitet och resultat genom att förfina varje del för sig. Vi skapar kvalitet genom att organisera för rätt mix av delar och lämna luft däremellan för duktiga verksamhetsledare och medarbetare att leda.
Organiseringen för ett gott ledarskap i våra komplexa verksamheter skapas av ledning och ledningsgrupper. Hur väl tränade är våra verk, myndigheters, regioners, kommuners och stora företagsledningar i att tänka helhet och strategiskt kring organisation – egentligen? Hur modiga är ledningar att prioritera mellan motstridiga krav, att våga vägra ”system före människa” där det behövs, att välja bort mer än att lägga till, att dansa mellan volatila behov hos politiker eller brukare, att stå upp för sunt förnuft (varför har det blivit avskytt att prata om sunt förnuft?) och att våga göra rimlighetsbedömningar i stället för att välja det korrekta. Att leda handlar om att våga och skapa – inte att parera och kompensera utifrån omständigheter.
Jag skulle nog vilja påstå att vi behöver jobba upp vår muskel för organisatorisk ledning.
Vi måste våga prioritera helheten och resultatet framför detaljer och regler. Det är oväsentligt att ha följt rätt policy X, Y, Z om slutresultatet blir dåligt. Bara för att vi skapat perfektion i alla detaljer betyder det nämligen inte att helheten blir bra. Helheten är alltid mer än summan av ett antal delar. I vår strävan att göra rätt har vi putsat på regler och detaljer i många år nu till förfång för helhetstänkande och goda resultat. Att göra rätt är inte samma sak som att göra rätt saker. Leder gör vi utifrån en samlad bedömning av helheten, inte utifrån att följa alla regler på rätt sätt.
Som ledningsskikt i en organisation måste man våga ifrågasätta vår trygghetsnarkomani och rädslan att göra fel. Osäkerhet som uppstår i verksamheten hanteras förmodligen inte smartast genom att skapa en ny process, policy eller rutin. Man behöver proaktivt jobba emot de kontrollerande krafter som varit förhärskande i arbetslivet i många år och som präglar många av våra organisationer just nu.
Vi behöver ledningsskikt som visar en väg som innebär att det är OK, t om önskvärt att göra fel och att kvalitet i verksamheter kräver mod och ett ledarskap som är en motsats till felsökning och korrekthet. Den typen av felsökande och korrekt ledarskap baseras på rädsla och kommer inte skapa det vi behöver framåt. Vi behöver mod i stället.
Jag lovar, du som är chef och sitter i en ledningsgrupp vet vad som är viktigt på riktigt för god verksamhet. Tillsammans i er ledningsgrupp har ni det ni behöver för att finna de klokaste vägarna att skapa en organisering för god verksamhet. Ställ er de viktiga frågorna; gör vi rätt saker i vår organisation, har våra chefer och medarbetare rätt förutsättningar och verktyg? Om inte så behöver ni våga leda modigt i den riktningen.
Du och din ledningsgrupp kan – det går – att välja bort styrning som har marginell effekt på resultatet. Ni kan införa nolltolerans för era managementbyråkrater (stödfunktioner) att störa verksamheterna. Ni kan välja att prioritera det som skapar goda resultat på riktigt, dvs det som ger kvalitet i leveransen till klienter, kunder och brukare. Ni kan prioritera en fungerande helhet framför korrekta detaljer.
En sådan kursändring ger era chefer och medarbetare mandat att leda – de får tid, resurser och möjlighet att fatta kloka beslut där ute i den komplexa verkligheten. Och när ni skapat rätt förutsättningar för att få helheten att fungera så kommer det ske. Jag lovar att det i dina verksamheter finns välutbildade, kloka chefer och medarbetare som kan manövrera en komplex verklighet med helheten i fokus.
Du kan det här, jag lovar. Vi har det alla inom oss.
Med värme,
Mona
-
Tema: Ledarskap i den nya tiden, Tema: människan i den nya VUCA-världen, Tema: styr- och ledningsfunktioner
Det är alltid människan som gör skillnad
“An organization’s results are determined through webs of human commitments, born in webs of human conversations.” Ovan är sagt av Fernando Flores, tidigare finansminister i Chile och numera…
-
Myten om det omätbara i kvalitet
Skulle vi kunna sluta upprepa att kvalitet och värde i t ex vården inte…
-
För nytänk behöver vi tillgång till vårt lugn-och-ro-system i kroppen
När vår kropp är i stressläge (fight-flight-systemet) så styr försiktighet, kontroll och rädsla. Vi…
-
Meningsfullhet betyder så mycket
Nyligen läste jag en krönika i SvD där skribenten beskrev sina ungdomsår med praktik…
-
Sårbarhet ger samhörighet
Den amerikanska forskaren Brené Brown menar att det inte längre räcker med intellekt för…
-
Räds inte rädslan
Det är helt OK att vara rädd/osäker/orolig. Kanske är det t o m livsviktigt…
-
Vi har b-a-aa-ra varandra
Vi har b-a-aa-ra varandra sjunger Thomas di Leva i den gamla dängan. I nuläget…
-
Känslorna är nyckel till gott omdöme
I ett tidigare inlägg skrev jag att du inte kan lita på dina känslor.…
-
System med inbakad rädsla och kontroll
Välkommen tillbaka efter sommaren kära läsare! Dags för terminens första inlägg – om människosyn…
-
Flockar, svärmar och stim ändrar riktning tillsammans
Vi har alla sett de fantastiska rörelserna med fågelflockar som böljar fram i luften.…
-
En organisationsmodell som fått Nobelpris – kan vi ha nytta av den?
En av alla kunniga och engagerade noder i nodens nätverk, Björn Sanderberg, gjorde mig…